Osnove crkvenog načina govora

Možda ste čuli nekoliko riječi ili akronima koje ne razumijete. To je zato što su nam tijekom godina mnogi od naših uobičajenih termina postali druga narav – no vama bi mogli biti strani. Sabrali smo neke od ovih termina i njihove definicije. Koliko ste ih čuli?

Mormon

Naziv »mormonska crkva« nadimak je koji su drugi ljudi dali članovima Crkve zato što koristimo Mormonovu knjigu. Službeni naziv Crkve je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Koristimo puni naziv Crkve kada god je to moguće kao podsjetnik na to da je Krist u njezinom središtu.

SPD

Ovo ste možda pogodili. SPD je skraćenica za »svetac posljednjih dana« što se odnosi na člana Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. »Crkva SPD-a« još je jedan nadimak koji izbjegavamo.

Odjel

Odjel je mjesna kongregacija. To je skupina članova Crkve koji žive unutar određenog geografskog područja. Odjel se općenito sastoji od nekoliko stotina članova, a njime predsjedava crkveni vođa koji se naziva biskup, a koji to radi dobrovoljno. Također imamo i ogranke. Ogranci su puno manje kongregacije u područjima s manje članova Crkve.

Kolčić

Kolčić je također geografska jedinica Crkve sastavljena od nekoliko odjela i ogranaka, slično katoličkoj biskupiji. Kolčić održava sastanke ili sabore u »kući kolčića«, tj. u velikom sastajalištu. Riječ kolčić namijenjena je da vas podsjeti na kolčiće šatora, pogotovo Šatora sastanka iz Mojsijevog doba.

Posna nedjelja

Ovo je posebna nedjelja u mjesecu. Tijekom prve nedjelje svakog mjeseca članovi Crkve poste, tj. dobrovoljno se odriču hrane i pića od dva obroka kako bi se približili Bogu. Crkva potiče članove da novac koji bi potrošili na hranu doniraju kao prinos kojim će se pomoći siromašnima.

Mala škola

Ovo je naziv naše crkvene skupine za djecu u dobi od 3 do 11 godina. Djeca Male škole povremeno pjevaju kao skupina tijekom sakramentalnog sastanka te sudjeluju u drugim skupnim aktivnostima.

Sunčica

Nazove li netko trogodišnje dijete sunčicom, to nije nužno zato što je to dijete mala zraka svjetla (iako će neki tvrditi da jesu). To je zato što je to naziv dječjeg razreda za ove malene. Izraz dolazi iz dječje pjesme: »Jesus Wants Me for a Sunbeam«.

BI

BI znači »biraj ispravno«. To je moto koji djeca Male škole uče i ona dobivaju BI prsten kao podsjetnik na to da čine što je ispravno. To je također naziv mnogih razreda kojima djeca Male škole pripadaju (BI 4 – BI 8, za djecu u dobi od 4 do 8 godina). Tinejdžeri i odrasli ponekada nastave nositi BI prstene ili lančiće s ovim značajnim slovima.

Domjenak

Očekujte kratki sastanak i malo zabave. Domjenak je naziv za posebne sastanke koji obično uključuju gosta govornika i malu zakusku.

KOV

KOV znači »kućna obiteljska večer«, to je jedna večer tjedno – obitelji su potaknute da se tijekom te večeri okupe kod kuće (obično ponedjeljkom navečer) – kako bi provele vrijeme zajedno, učile o Isusu i sudjelovale u zabavnim aktivnostima.

Dođite i budite dio naše crkvene obitelji
Pronađite Crkvu u vašoj blizini