Krštenje

Krštenje je savez – ili obećanje – koji sklapate s Bogom. Kada ste kršteni, obećavate služiti mu i slijediti njegove zapovijedi najbolje što možete.

Slijedite Spasiteljev savršeni primjer

Ako ste ikada pročitali Novi zavjet, vjerojatno ste upoznati s pričom o Isusovom posjetu Ivanu Krstitelju kako bi bio kršten.

»Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Ivanu da ga on krsti. A Ivan ga odvraćaše govoreći: ‘Treba da ti krstiš mene, a ti dolaziš k meni!’ Ali mu Isus odgovori: ‘Pusti sada, jer tako nam dolikuje da sve ispunimo što je u skladu s voljom Božjom’« (Matej 3:13–15).

Čak je i Isus, koji nikada nije sagriješio, bio kršten kako bi pokazao poslušnost Bogu i bio nam primjer za slijediti.

Krštenje je potrebno za ulazak u Nebo

Isus je naučavao da trebamo biti kršteni kako bismo se vratili živjeti u Božjoj nazočnosti nakon što ovaj život završi.

Krštenje je »ro[đenje] od vode«. Omogućuje nam da budemo pročišćeni od naših grijeha, što nam je nužno da se vratimo Bogu.

Saznajte kako vi možete biti kršteni
Razgovarajte s misionarima

Krštenje treba biti izvršeno uranjanjem

Krštenja u Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana vrše se uranjanjem što znači da je osoba u potpunosti »uronjena« pod vodu i zatim izlazi iz vode. U Bibliji piše da Isus, »kad je… bio kršten, odmah iziđe iz vode« (Matej 3:16). Krštenje uranjanjem ima prelijepu simboliku, ne samo u ispiranju grijeha, već i u smrti, pokopu i uskrsnuću. Krštenje označava kraj vašeg starog načina života i rođenje u novi život predan kršćanskim vrijednostima (vidi Rimljanima 6:3–6).

Sveci posljednjih dana vjeruju da krštenje treba izvršiti netko tko drži ispravnu svećeničku moć. Ta ovlast izravno od Isusa Krista bila je vraćena kroz obnovu Kristove Crkve.

Krštenje i Sveti Duh

Iako je krštenje samo po sebi značajan događaj, ono nije potpuno bez primanja dara Duha Svetoga (ili Svetoga Duha). Primiti Duha Svetoga znači biti rođen od Duha (Ivan 3:5). Dar Duha Svetoga daje vam se nakon vašeg krštenja kako biste mogli primati Božju pomoć, vodstvo i utjehu tijekom svojeg života.

Obećanja krštenja

VI OBEĆAVATE: Služiti drugima

»Ponijeti jedan drugome bremena, da bi bila laka« (Mosija 18:8).

VI OBEĆAVATE: Pokazati ljubav i sućut

»Tugovati s onima koji tuguju; da, i tješiti one koji trebaju utjehu« (Mosija 18:9).

BOG OBEĆAVA: Dati vam Svetoga Duha

»Da bi on mogao izliti Duh svoj još obilnije na vas« (Mosija 18:10).

VI OBEĆAVATE: Biti dobar primjer

»Stajati kao svjedoci Božji u svako vrijeme i u svemu, i na svakome mjestu gdje se možda nađete« (Mosija 18:9).

VI OBEĆAVATE: Obdržavati Božje zapovijedi

»Služiti [mu] i obdržavati zapovijedi njegove« (Mosija 18:10).

BOG OBEĆAVA: Dati vam vječni život

»Da bi vas Bog otkupio i ubrojio među one od prvoga uskrsnuća, da biste mogli imati vječni život« (Mosija 18:9).

Možete biti kršteni

Apostol Petar također je pojasnio da je krštenje zapovijed za sve ljude: »Obratite se… Neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha; tako ćete primiti dar – Duha Svetoga« (Djela 2:38).

Prije nego što budete kršteni, pokajanjem za ono što ste učinili krivo pokazujete svoju želju da obdržavate Božje zapovijedi. Time se može tražiti da priznate svoje grijehe prije nego što budete kršteni (vidi Matej 3:6) ili da nadoknadite pogreške tamo gdje možete.

Kada ste kršteni, imate priliku započeti novi život – onaj posvećen slijeđenju Isusa Krista. Vaši su vam grijesi oprošteni i možete se ponovno posvetiti donošenu odabira koji vode k sreći. Nakon što budete kršteni i primite dar Duha Svetoga, on će vam pomoći, utješiti vas i voditi vas kroz vaša nastojanja.

Uobičajena pitanja

Ljudi imaju puno pitanja o »mormonima«, ili obzirnije, o članovima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Kliknite ovdje da biste pogledali cijeli popis.