Odgajati snažnu obitelji

Bog je stvorio obitelji kako bismo mogli pronaći sreću, učiti u brižnom ozračju i pripremiti se za zajednički vječni život.

Pet načina da održite obitelj usredotočenom na Boga

Obitelji su veliki dio nauma našeg Nebeskog Oca za našu sreću. Odgajanje obitelji neizmjerno je nagrađujuće, no može biti teško, posebice u današnjem svijetu. Vaša će djeca trebati donijeti više izazovnijih odluka nego što se ih vi donijeli u svojim mlađim godinama. Evo pet načina na koje možete osnažiti i zaštititi svoju obitelj od loših utjecaja svijeta.

1. Podučavajte dobre vrijednosti

U Mudrim izrekama 22:6 zapisano je: »Upućuj dijete prema njegovom putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.« Vaša je dužnost kao roditelja da podučavate svoju djecu dobrim vrijednostima i načelima. Podučite ih o Bogu i tome koliko ih on voli. Podučite ih da budu pošteni. Podučite ih Zlatnom pravilu – da se ponašaju prema drugima kako bi htjeli da se drugi ponašaju prema njima.

Jasno definirane vrijednosti pomažu usmjeriti odabire osobe. Kako vaša djeca odrastaju, suočavat će se s teškim izazovima. Podučite ih da budu odana Božjim mjerilima po pitanju seksa, droga, financija, obrazovanja i drugih stvari. Nećete moći obuhvatiti svaku situaciju s kojom će se možda susresti. Ono što možete učiniti jest podučiti ih tome što je ispravno, a što krivo te im objasniti da svaki odabir, dobar ili loš, ima posljedice. Tijekom života vaše djece, pažljivo slušajte kada imaju pitanja i pobrinite se neka znaju da ćete ih uvijek voljeti bez obzira na sve.

2. Molite se zajedno kao obitelj

Kao što pjesma kaže: »Obitelj koja se moli zajedno, ostaje zajedno.« Obitelji koje se zajedno mole Bog blagoslivlja s mirom, ljubavlju i skladom kod kuće. Također, obiteljska molitva sjajan je način za pomoći mlađoj djeci razviti naviku da se sama mole. Puni rasporedi mogu učiniti obiteljsku molitvu teškom za koordinirati, no bit će vrijedno toga. Pokušajte odabrati vrijeme kada ste obično zajedno, poput vremena za obroke ili netom prije odlaska na počinak.

Naučite kako se moliti kao obitelj
Susret s misionarima

3. Čitajte riječ Božju

Dok čitate Sveta pisma kao obitelj, prizvat ćete Svetoga Duha da bude u vašem domu. Priče u Bibliji i Mormonovoj knjizi naučavaju vrijedne lekcije o vjeri i prevladavanju izazova. Iako su se priče davno odvile, one su i danas značajne. Pomognite svojoj djeci razumjeti da u Svetim pismima mogu pronaći hrabrost, nadahnuće i vodstvo.

Starješina L. Tom Perry, suvremeni apostol, rekao je: »Obećavam vam da će svakodnevna obiteljska molitva i proučavanje Svetih pisama izgraditi unutar zidova vašega doma sigurnost i povezivanje koji će obogatiti vaše živote i pripremiti vaše obitelji za suočavanje s izazovima današnjice i nadolazećih vječnosti« (»Back to Gospel Basics«, Ensign, svibanj 1993., 92).

Bog će blagosloviti vašu obitelj kada zajedno čitate Sveta pisma.

4. Idite zajedno u crkvu

Obitelji imaju koristi i od duhovnog i od društvenog aspekta crkve. U crkvi će vaša djeca učiti o Isusovim naučavanjima i kako ih primijeniti na svoje živote. Također, mogu steći prijatelje koji dijele slična uvjerenja i koji mogu biti dobar utjecaj kada se suoče s teškim odlukama i pritiskom vršnjaka. Crkva pomaže potvrditi vrijednosti naučavane kod kuće, poput poštenja i prijaznosti. To je vremenska obveza, no Bog će nas blagosloviti kada idemo u crkvu.

Dovedite svoju obitelj u crkvu
Pronađite Crkvu u vašoj blizini

5. Provodite kvalitetno vrijeme zajedno

Sveci posljednjih dana odvajaju jednu večer tjedno za svoju obitelj. Možete ih čuti da o njoj govore kao o kućnoj obiteljskoj večeri. Tijekom tih večeri provode vrijeme zajedno, uče evanđelje i zabavljaju se. Kućna obiteljska večer može biti skrojena prema dobi vaše djece. Mlađoj bi se djeci moglo svidjeti pjevanje, gledanje kratkih, nadahnjujućih videozapisa ili glumljenje prema biblijskim pričama. Starija bi djeca mogla cijeniti više formalniju lekciju nakon koje će uslijediti obiteljska aktivnost poput nogometa, filma ili karaoka.

Obitelj: Proglas svijetu

Godine 1995., Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana izdala je službenu obavijest o važnosti obitelji. U dokumentu se navode dužnosti očeva i majki te se obrađuju ključne teme poput braka, spola, roditeljstva i seksa. Pročitajte istaknute dijelove:

Isječci iz dokumenta Obitelj: Proglas svijetu

Brak

»Brak između muškarca i žene određen [je] od Boga.«

Vječne obitelji

»Božanski naum sreće omogućuje da se obiteljske veze nastave i nakon smrti.«

Spol

»Bog [je] zapovjedio da se sveta moć stvaranja koristi samo između muškarca i žene zakonski vjenčanih kao muž i žena.«

Roditeljstvo

»Roditelji imaju svetu dužnost podizati svoju djecu u ljubavi i pravednosti, ispuniti im fizičke i duhovne potrebe, naučiti ih da vole i služe jedni drugima.«

Vjernost u braku

»Djeca imaju pravo biti rođena u savezu braka i podignuta od oca i majke koji u potpunoj vjernosti poštuju bračni zavjet.«

Bračne dužnosti

»Očevi i majke su obvezatni pomagati jedno drugome kao ravnopravni partneri.«

Odgovornost pred Bogom

»Upozoravamo da će pojedinci koji krše saveze ćudorednosti, koji zlostavljaju bračnog druga ili potomstvo ili koji zanemaruju obavljanje obiteljskih odgovornosti jednoga dana stajati odgovorni pred Bogom.«

Jačanje obitelji

»Sve odgovorne građane i vladine službenike pozivamo da promiču mjere koje su osmišljene da podrže i ojačaju obitelj kao osnovnu jedinicu društva.«

Uobičajena pitanja

Ljudi imaju puno pitanja o »mormonima«, ili obzirnije, o članovima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Kliknite ovdje da biste pogledali cijeli popis.