Kako si mogu oprostiti?

Ponekada nastavljamo biti strogi prema sebi dugo nakon što nam je Bog oprostio.

Isus je već patio za naše grijehe

Isus je patio za naše grijehe u Getsemanskom vrtu. Kada učinimo nešto krivo, možemo se pokajati – zatražiti oprost od Boga – i ponovno postati čisti zbog Isusove žrtve. Oprostiti sebi čin je vjere u njega.

To ne znači da možemo raditi što god želimo jer se Isus već pobrinuo za to. No znači da bismo trebali imati vjere i krenuti dalje sa svojim životom jednom kada se pokajemo. Ne bismo se trebali zadržavati na prošlim pogreškama.

Sesija proučavanja: Kako oprostiti i zadobiti oprost
Prijavite se

Krivnja može oslabiti naš odnos s Bogom

Nastavimo li dopuštati krivnji da utječe na nas nakon što smo se molili za oprost i učinili što možemo kako bismo ispravili svoja nedjela, možemo se zapravo udaljiti od Boga.

Ponekada dobijemo ideju da Bog ne želi razgovarati s nama ili da smo nedostojni moliti se. To nije istina. Bog voli svu svoju djecu i savršeno je voljan oprostiti kada se iskreno pokajemo. Kada Bog oprosti, to je kao da se grijeh nikada nije dogodio.

Važno je za razumjeti da đavao »nastoji da svi ljudi budu bijedni poput njega« (vidi 2 Nefi 2:27). Bijeda koja dolazi od krivnje ometa našu sposobnost da osjetimo Duha. Bog bi radije da služimo drugima i dobro se provodimo nego da se osjećamo smrknuti i nečisti.

Naučite pustiti i krenuti dalje

Prorok iz Mormonove knjige imenom Enoš pisao je o svojem iskustvu traženja oprosta od Boga. Cijeli se dan i cijelu noć molio te mu je naposljetku glas rekao: »Enoše, grijesi su ti tvoji oprošteni, i bit ćeš blagoslovljen« (vidi Enoš 1:5). Ljepota ove priče nalazi se u tome kako je Enoš reagirao. Napisao je: »I ja, Enoš, znadoh da Bog ne može lagati; stoga, krivnja moja bijaše izbrisana« (vidi Enoš 1:6).

Enoš se nije nastavio zadržavati na svojim pogreškama. Umjesto toga, odmah se počeo moliti za tuđu dobrobit. Prešao je s razmišljanja o sebi na razmišljanje o drugima. Iskreno prihvatite Enošev primjer i naučite brzo krenuti dalje nakon što ste se pokajali.

Zdravo je oprostiti samome sebi

Oprostiti samome sebi pojam je koji podržavaju stručnjaci za tjelesno i mentalno zdravlje. Iako se često smatra vjerskim naukom, znanstvena istraživanja podržavaju pogodnosti praštanja samima sebi.

Andrea Brandt, doktorica znanosti te bračna i obiteljska savjetnica, rekla je: »Priznajte da neće svi dovoljno biti samosvjesni niti empatični kako bi priznali da su učinili nešto krivo. Cijenite to što ste tip osobe koja može prepoznati svoje mane i pogreške te reći: ‘Učinio sam to; odgovoran sam.’ Da, učinili ste nešto krivo, no u svojoj ste srži dobra osoba« (Psychology Today, listopad 2017.).

U osnovi, ona kaže da je osjećati žalost dobar pokazatelj naše osobnosti. Međutim, ona odmah ističe: »Nikakva pogodnost ni dobro ne proizlaze od toga da se držite zaglavljenim u onesposobljujućem uzorku samokažnjavanja. Kažnjavanje samoga sebe nikome ne služi. Kako biste služili drugima i učinili vlastiti život boljim, morate si oprostiti.«

Želite li naučiti više o oprostu i ulozi Isusa Krista, pozivamo vas da se sastanete s predstavnicima Crkve.

Zatražite posjet misionara
Učinit ćemo najbolje što možemo kako bismo odgovorili na vaša duhovna pitanja i pomogli vam približiti se Isusu Kristu.
Susret s misionarima