Sveti Duh

Sveti Duh jedan je od članova Božanstva

Sveti Duh zaseban je od Boga i Isusa, no oni su ujedinjeni u svrsi. Sveti Duh pomaže nam raspoznati ispravno od krivoga, tješi nas u tuzi i pomaže nam spoznati Boga i njegovog Sina.

Kako Sveti Duh može blagosloviti naš život

Sveti Duh može nam pomoći na mnoge načine. Evo ih nekoliko.

1. Naš nebeski vodič

Kada se odabir čini neobjašnjivo dobrim ili ispravnim, to znači da nam Duh Sveti pomaže prepoznati istinu. Naši duhovni osjećaji mogu pomoći voditi naše odabire i odluke. Ponekada nas čak mogu upozoriti na opasnost ili nam pomoći izbjeći je.

2. Naš Tješitelj

Sveti je Duh izvor utjehe kada smo tužni ili usamljeni. On može utišati naše strahove i pomoći nam osjetiti mir kada tugujemo. Kada upitamo Boga za utjehu, možemo osjetiti moć Duha Svetoga.

3. Naš učitelj

Sveti Duh može nam pomoći naučiti lekcije koje mogu promijeniti naš život nabolje. Sveti Duh pomaže nam znati da je Bog stvaran, da je Isus Krist preminuo za naše grijehe te da nam može biti oprošteno i možemo biti ispunjeni radošću.

4. Graditelj naše osobnosti

Kada osjetimo i slušamo Svetoga Duha, osobno rastemo i postajemo sličniji Isusu. Možemo iskusiti život s većom ljubavlju, radošću, vjerom i dobrotom. U Bibliji se navodi: »Plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost« (Galaćanima 5:22).

Prepoznati Svetoga Duha

Bog komunicira s nama kroz Svetoga Duha. Sveti Duh može nam doći u obliku dobrih misli i ideja ili kao mirni, utješni osjećaji. Kada imamo dobre misli ili osjećaje, to znači da nas Bog ohrabruje, pokazuje nam istinu i pruža nam usmjerenje.

Svi mi Svetoga Duha osjećamo na svoj način. Ponekada ga se u Bibliji opisuje kao »šapat laganog i blagog lahora« (1 Kraljevi 19:12) koji se čini da gotovo šapuće vašem umu.

Češće osjećati Svetoga Duha

Želite li biti otvoreni Svetome Duhu, često je korisno moliti se i meditirati na mirnom mjestu. Svetoga Duha također možete osjetiti kada se molite i čitate Bibliju i Mormonovu knjigu. Kada odvojite vrijeme za proučavanje Božje riječi, pokazujete mu da ga doista želite spoznati i učiti od njega.

Mormonova knjiga može vam pomoći osjetiti Svetoga Duha

Mormonova knjiga nudi obećanje svakomu tko je čita i moli se o tome:

»I kad budete primili ovo, htio bih vas usrdno potaknuti da upitate Boga, Vječnoga Oca, u ime Kristovo, nije li to istinito; i budete li pitali iskrena srca, s pravom nakanom, imajući vjeru u Krista, on će vam očitovati istinu o tome moću Duha Svetoga« (Moroni 10:4).

Ako iskreno čitate Mormonovu knjigu i molite se o njoj, osjetit ćete kako vam Sveti Duh potvrđuje njezinu istinitost.  Mormonova knjiga može vam pomoći znati da Bog živi, voli vas i da je Isus vaš Spasitelj. Misionari vam mogu pomoći naučiti kako postati svjesniji Svetoga Duha i kako osjetiti veći mir i radost u svojem životu.

Zadobijte besplatan primjerak Mormonove knjige
Zatražite sada