Jošua 1:9 – Budi odvažan i hrabar

Život može biti pun izazova, žalosti i teških odluka. No čak nas i posred teškoća Gospodin savjetuje da budemo snažni i hrabri. Razumijevanje Jošue 1:9 u Bibliji može nam pomoći suočiti se s onime što je teško s vjerom i pouzdanjem.

Jošuini izazovi

Djeca Izraelova lutala su pustinjom 40 godina i na Jošui je bilo da ih uvede u obećanu zemlju. Trebao je preuzeti zemlju od njezinih trenutnih žitelja, boriti se u bitkama i voditi ih te pružiti duhovno vodstvo velikoj skupini ljudi. Dok je osjećao prevladavajuću težinu zadatka pred sobom, Gospodin je iznio sljedeće riječi ohrabrenja:

Ove utješne riječi mogu pomoći svima nama dok nastojimo živjeti dobrim životom i prevladati svoje vlastite jedinstvene izazove.

Što znači biti snažan?

Dio toga da smo snažni i odvažni znači imati povjerenja u Gospodina kao našeg pravog izvora snage. U Jošuinom slučaju, Jošua nije imao sve odgovore na izazove pred sobom. No bio je savjetovan da ipak ide naprijed, djelujući u vjeri. Poput Jošue, rijetko kada imamo sve odgovore na naše osobne izazove. No Bog nam obećava da ćemo uspjeti kada mu se okrenemo za vodstvo. Bog je svemoguć i sveznajući. On ima odgovore i snagu koja nam je potrebna kako bismo se suočili s bilo kojim izazovom pred nama. Bio je s Jošuom i bit će s nama.

Kako mi možemo biti snažni i odvažni?

Biti snažan i odvažan obično ne zahtijeva nikakve velike geste. Češće se sastoji od malih odluka koje svakodnevno donosimo, a koje pokazuju naše povjerenje u Boga. Dok uz molitvu svakodnevno tražimo njegovo usmjerenje, proučavamo njegovu riječ i slijedimo njegov primjer, imat ćemo hrabrosti da odbacimo strah i s vjerom se suočimo s našim izazovima.